ANNÁCSKA kedvenc receptjei
Körösné Anna, Baja
bajanna@gmail.com
bajannaversei.hupont.hu
Frankfurti leves (csökkentett energiatartalmú)
Hozzávalók
5 dkg kelkáposzta, 2 dkg zeller ,5 dkg virsli 1 evőkanál kefír Elkészítés:Az apróra vágott hagymát a zúzott fokhagymával kevés vízen üvegesre pároljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a kockára vágott zellert és a felkarikázott virslit. Felaprítjuk a kelkáposztát, fűszerezzük, majd felöntjük kb. 3 dl vízzel, és készre főzzük.
Tálaláskor kefírrel díszítjük.1 adag energia- és tápanyagtartalma• Energia: 149 kcal
Fahéjas szilvás lepény / Böbsi
25 dkg porcukor 25 dkg margarin 30 dkg liszt 3/4 csomag sütőpor 5 egész tojás 3 ek. darált dió A szilvákat kimagozzuk és elfelezzük, egy tálban fahéjat és cukrot szórunk rá, félre tesszük. A 25 dkg porcukrot a 25 dkg margarinnal alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a 5 db tojást, a 30 dkg lisztel összekevert sütöport is, és végül a 3 ek.darált diót. Kikent közepes tepsibe, öntjük a masszát. Rárakjuk szorosan egymás mellé a szilvákat, és fahéjjal és cukorral megszórjuk. A sütőben 165-170 fokon 35 40 percig sütjük. Megjegyzés : Mivel most nincsen friss szilva, ezért én kompót szilvából készítettem, előtte a kompótlevet szűrőben jól lecsepegtettem róla. Szilvából több mint egy üveggel tettem rá. Sütőpapíros tepsiben sütöttem.
Szilvás muffin / 12 db Hozzávalók 12 dkg vaj, 25 dkg cukor, 2 tojás, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 dl tej, 1 kávéskanál fahéj, 10 dkg dió, 6 szem közepes szilva Elkészítés: A puha vajat és cukrot habosra keverjük. Majd egyenként a tojások következnek. Ezután a liszt, a sütőpor, dió, fahéj keverékét adjuk hozzá. A végén belekeverjük a felkockázot szilvát, legvégül annyi tejet adunk hozzá, hogy formálható masszát kapjunk. Én kb. 0.5 dl adtam hozzá. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Nagyon finom lett. Kivajazott muffinformában sütöttem, de némelyik egy kissé beleragad, így legközelebb azért muffin papírba készíteném
DIÓS KOSÁRKÁK
40 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1/2 cs. sütőporból, 3 tojássárgájával, 3 kanál tejföllel és 1 cs. Vaniliás cukorral linzertésztát készítünk, mellyel vékonyan kibéleljük a kosárka formákat.
Aljára rumosmeggyet, meggybefőttet, vagy lekvárt teszünk.
Közben a 3 tojásfehérjével felverünk 20 dkg porcukrot, hozzáadunk 1/4 citrom levét, 20 dkg darált diót.
A töltetéket a kosárkákba adagoljuk /meggy tetejére/ és a sütőben halványra sütjük.
Isteni finom és több napig is /ha marad/ jó.
Jó étvágyat kívánok: Anna
-------------------------------------------
Banános tekercs
6 tojás, 6 ek. liszt, 3 tojáshéj víz, 1 kanál kakató, 7 ek. cukor, 1/2 sütőpor, citromhéj, vaniliás cukor.
Ha megsűlt, kiborítás előtt liszttel megszórni a tetejét, föltekerni, 2 dl tej, 3 púpos ek. liszttel elkeverni csomómentesre, sűrűre főzni, kihűlés után 1/2 margarin, 2 cs vaniliáscukor, 20 dkg cukorral összekeverni, a tésztára kenni.
A banánok végét levágni, belehelyezni és mégegyszer összetekerni.
Ha marad krém, kívül is díszíthetjük.
Átveszi a krém a banán illatát, nagyon finom.
Ha vágsz belőle szeletet, a többinél a végét kend meg krémmel, így nem barnul meg a banán benne.
Jó étvágyat hozzá, Anna
--------------------------------------------
Kész réteslaphoz finom TÚRÓ TÖLTELÉK
3 púpos ek. cukrot kikeverünk 5 dkg vajjal, meg 3 tojássárgájával,teszünk bele 30 dkg áttört tehéntúrót, 2-3 kanál tejet, egy ek. lisztet, 5 dkg mazsolát és a tojások habbá vert fehérjéjét.
A kész réteslapot szétterítjük, én kinyomkodott vizes kenyérruhára terítem, így nem szárad ki.
Megspriccelni kis vízzel, esetleg megkenni olvasztott margarinnal, vagy tejföllel és rá a tölteléket, úgy egyenletesen kis rakásokba.
Feltekerni és a sütőbe tenni.
Első látványra lapos, szétfolyósnak tűnik, de mikor a sütőben kezd megsülni, kissé megdagad, nem baj ha nem magas lesz, mert mikor kiveszed és felszeleteled, porcukorral megszóród, olyan mint a süti.
-----------------------------------------------
ÉVA NENA MEGGYESE
1/2 L TEJ, 15 DKG OLVASZTOTT MARGARIN, 1 KOCKA ÉLESZTŐ, KICSI CUKOR, 3 TOJÁS.
Ezt jól összekeverni, amikor a élesztő feljön, óvatosan lisztet adni hozzá, de csak annyira, hogy folyós maradjon.
Tepsibe önteni, rá vékonyan zsemlemorzsát, utána lerakni a kicsurgatott, cukrozott meggyet, tetejére is vékonyan morzsa, kicsit előmelegített sütőben kb. 35. percig sütni.
Tepsiben kihűlni hagyni.
/nem száraz a tésztája egy nagy gáztepsi mennyiség lesz!
Jó kis bableves után kitűnő második fogás.
Jó étvágyat.Anna
-----------------------------------------------
KOCSONYA /Anna/ módra
Ha sózott a hús, előtte 1 napig kiáztatni, ha nem
Sós vízben /1 ek/ 10 l víz - főzni, kg . 2 órát, utána
1 kanál egész bors, 6-7 fokhagyma, 1 vöröshagyma.
Tovább főzni, míg nem puha a hús.
Levet átönteni, leszűrve másik edénybe, kicsontozni, tányérba egyformán elosztva - nyelvet felszeletelni, bőrét leszedni.
A levet állni hagyni, a zsírt leszedni róla,- utána újra melegíteni, és rámerni a húsokra, pici piros paprikával a tetejét beszórni.
Nagyon guszta és isteni finom, nem csak karácsonyra!!
------------------------------------------
Rumos golyók
20 dkg Otthon darált Háztartási kekszet 10 dkg kókuszreszelékkel összekeverünk.
Külön simára keverünk 20 dkg porcukrot 10 dkg vajjal, reszelt citromhéjat bele.
Szintén külön 14 dkg grízre ráöntünk 4 ek. tejet, 5 ek. rumot és kicsit állni hagyjuk.
Majd sorrendben összekeverjük, nagyon kevés tejel lazítható, ha nem elég formázható, kis golyócskákat formázunk belőle, majd kakaóban meghempergetjük.
kb.50-60 kis golyócskát tudunk készíteni belőle, jól eláll.
Fogpiszkálót szórhatunk bele, így ízlésesen tálalhatók.
---------------------------------------------
L E Ö N TÖ T T - Mami módra
Hozzávalók: babapiskóta, vagy kétszersült kb. 1,5 doboz a kisebből, rumos meggy, v. meggybefőtt, lehet bármilyen gyümölcs, vaníliás cukor, vanília rúd, kristálycukor, 1 l tej, 2,5 ek. liszt, apróra vágott dió, 5 tojás, citromhéj.
Egy nagyobb méretű jénai tálba összetördeljük a babapiskótát, a gyümölcsöt rá, ill. közé szórjuk, kis citromhéj pikáns lehet benne.
A tojásokat szétválasztjuk, kb. 2dl hideg tejet külön veszünk.
A többi tejet 2 ek. cukorral /ill. ízlés szerinti mennyiséggel/ felforraljuk és félretesszük.
Közben a tojássárgákat kikeverjük 1 ek. cukorral és a liszttel, majd óvatosan adagolva, a hideg tejjel csomómentesre kikeverjük. Ez után a felforraltból is cseppenként felhigítjuk, majd ezt az egész tejhez hozzáadjuk. Jól elkeverjük és lassú tűzre tesszük.
Most már arra kell nagyon vigyázni, hogy ne forrjon fel újra, mert akkor a sárgáját összekapja. /főzőkanállal nézni kell keverés közben./
/legjobb kis ideig hagyni a tűzön, míg el kezd sűrűsödni, majd levenni és ott keverni tovább/, ezután ráönteni a piskótára , kissé belenyomkodni.
A tojás fehérjét kis cukorral keményre felverni, a piskótára ráönteni, tetejét megszórni darabokra vágott dióval/ ha nincs, kristálycukorral meghinteni/ , be a sütőbe, de csak addig, míg a hab teteje színesedni kezd, mert különben összekapja a tojást a meleg.
Főleg hidegen nagyon finom.
Nyáron kitűnő vendégváró, fagyi helyett, mert jól lehet tárolni, nem esik össze.
Jó étvágyat kívánok!
---------------------------------
Vaníliás kocka
10 tojásból piskótát sütünk.
Krém: 6 tojást, 6 kanál lisztet 2 kanál cukorral kikeverünk.
Hozzáadunk 6 dl tejet, vaníliás cukrot és megfőzzük.
Hagyjuk jól kihűlni.
25 dkg margarint 25 dkg cukorral kikeverünk.
A kihűlt krémet és a margarinos cukrot összekeverjük és a
piskóta tetejére rákenjük.
Tetejére csoki reszeléket szórunk, vagy kakaóport.
Gyors és finom. !
TEJSZÍNES PULYKA VAGY CSIRKEMELL-SZELETEK- sütőben elkészítve - kitűnő vendégváró!
25-30 dkg reszelt sajt, húsféle, 1 cs tejszín /1/2 liter/ só, kicsi margarin a tepsi kikenéséhez./
a kiklopfolt hússzeleteket gyengén besózzuk.
A tepsit kikenjük, majd a lereszelt sajt egy részét az aljára szórjuk.
Erre kerül rá a liszt és tojásba mártott hússzeletek, szorosan egymás mellé rakva.
Rászórni a maradék reszelt sajtot és ráönteni a tejszínt.
Ez elég, nem kell betakarni.
Sütőben világos pirosra sütni.
Köretnek finom a rizs vagy törtkrumpli.
Nagyon jól tálalható, laktató, előre elkészíthető és mielőtt kb. 1/2 óra/ jönnek a vendégek, akkor betenni a sütőbe sütni és frissen tálalható.
Mindenki kérni fogja a receptet - de ne add, maradjon meg ez a Te specialitásod!!
P. Anna
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
kínai
Vízforralóban forralunk 6 dl vizet (1 perc), majd ráöntjük egy köteg kínai tojásos tésztára, hagyjuk öt percig dagadni. (Ha nincs ilyen tésztánk, akkor jöhet a vékonyabb típusú spagetti, amit a hagyományos módon megfőzünk). Míg a tészta dagad, felcsíkozunk fél csirkemell-filét, egy kápia paprikát és egy köteg újhagymát. Egy tálkában összekeverünk két evőkanál Hoi Sin mártást, két evőkanál sötét szójaszószt, késhegynyi őrölt gyömbért (ha van otthon friss, akkor egy mogyorónyit reszeljünk a húsra, míg pirítjuk), fél deci száraz sherry-t (vagy szamorodnit), fél deci vizet, és kiskanálnyi keményítőt. (5 perc) A wokban felhevítünk két evőkanálnyi szezám olajat, és a leszűrt, hideg vízben megmosott tésztát dobálva „megsütjük”. (1 perc) A tésztát a tálaló edényre csúsztatjuk, öntünk a wokba két kanálnyi szezámolajat, és megpirítjuk a csirkemell csíkokat (1 perc). Hozzáadjuk a paprikát és az újhagymát, összepirítjuk (1 perc). Felhúzzuk a wok szélére a zöldséges húst, a közepébe öntjük a mártásunkat, majd amikor elkezd sűrűsödni, összerázzuk a hússal és a zöldségekkel (1 perc). A tésztára halmozzuk. Ez összesen 10 perc.
De ne tartsuk magunkat vissza a kísérletezésben, próbáljunk ki mindenfélét, amihez csak kedvünk van! Csak a kreált mártásainkat kóstoljuk meg, mielőtt a kajába keverjük. Könnyű készíteni édes-savanyút, bármit. Még az ötfűszer keverék is gyakorlatilag elkészíthető otthon. Nem olyan, mint az igazi, de kínai legyen a talpán, aki megkülönbözteti a kajában… Hozzávalók: 2 kanál szecsuáni bors vagy chili (cayenne-bors), 8 csillag- vagy 2 kanál őrölt ánizs, 1 kanál őrölt szegfűszeg, 1 kanál őrölt fahéj, 1 kanál őrölt édeskömény.
---------------------------------------------------------------------------
Az oldalast daraboljuk, megmossuk, sóval alaposan bedörzsöljük, és magas falú tepsibe helyezzük két szeletelt vöröshagymával, és sok gerezd fokhagymával. Szórunk rá borsot, fűszert ízlés szerint (most éppen kakukkfüvet és lestyánt). Aláöntünk egy kis száraz fehérbort, elosztunk rajta két kanálnyi mangalicazsírt, és alufólia alatt pároljuk a sütőben egy jó órányit. Ezután eltávolítjuk a fóliát, leöntjük a felesleges levet, és mindkét oldalán megsütjük, időnként locsolgatván a zsírral.
Ezalatt párolunk vöröskáposztát, valahogy így. Sütünk hozzá kockára darabolt krumplit, és egy tálaló tálra halmozzuk a cuccot. Majd hízunk. A siker garantált!
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Házi kenyér
Az otthon sütött kenyér esetében legalább tudjuk, mit eszünk. A házi kenyérkészítéshez rengeteg recept található már az interneten, és egy kenyérsütő gép sem kerül olyan nagy összegbe. Már csak megfelelő minőségű lisztet kell beszerezni hozzá. A kenyérsütésre a BL80 típusú lisztek ajánlottak, vagy ha ilyet nem kapunk, próbálkozzunk a rétesliszt és a finomliszt kétharmad-egyharmad arányú keverékével. Különleges és egészséges pékárukat készíthetünk teljes kiőrlésű búzalisztből, illetve rozs-, kukorica- és hajdinalisztből is.
A kenyérkészítés alapanyagai szobahőmérsékletűek legyenek. A kenyértészta dagasztás után sima felületű, ruganyos, nem ragacsos gombóc lesz. Ha ujjunkkal benyomjuk a felületét, a tészta ruganyosan reagál, nem ragad rá az ujjunkra.
További kérdések
Mi a kovász? A kovász gyakorlatilag egy "előtészta". A kovászos kenyerek sokkal jobb állagúak, könnyedek, lyukacsosak, és sokáig elállnak. A kovászhoz nem kell más, mint 13 dkg liszt, 1 dl langyos víz, 1 kávékanál méz, 1 dkg élesztő. Ez szobahőmérsékleten 12 óra alatt megerjed, és már lehet is vele kenyeret sütni. A maradék kovászt mindig etetni kell. Ez néhány kanál liszt és víz hozzáadását jelenti. Állaga olyan legyen, mint a nokedlitésztáé. Ismét hagyni kell megerjedni szobahőmérsékleten, majd hűtőben tárolható a következő felhasználásig.
Ha vennénk, hol tegyük? Kenyérügyben a helyi illetőségű pékségek mintaboltjaiban érdemes körülnézni. Lisztet vidéki malmoknál érdemes beszerezni, a tótkomlósi liszt akár egy hosszabb túrát is megér!
Ami barna, az egészséges? Sajnos ez tévhit. Nem minden barna kenyér készül teljes kiőrlésű lisztből. Sok esetben a kenyeret "megfestik" mesterséges színezőanyaggal vagy malátával. Ez esetben is azt javasoljuk, hogy olvassuk el a címkét, mielőtt bevásárolunk az egészségesnek hitt pékáruból.
Üvegbe zárt muffin
Akár karácsonyra is elkészítheted kedvenc muffinreceptedet üvegbe zárva. Ötletes ajándékkal lepheted meg sütni és főzni szerető szeretteidet. Csak körül kell nézni a nagyi éléskamrájában, és ki kell választani egy szép, öblös üveget. A többi már rajtad múlik, melyik receptet választod. Vigyázz, az üvegbe csak a száraz hozzávalókat töltsd, mellékelten pedig írj egy használati utasítást, mit is kell tenni az üveg tartalmával. Karácsonyi ajándék muffin Hozzávalók: 25 dkg búzaliszt, 5 dkg zabpehely, 2 teáskanál sütőpor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 2 teáskanál mézes sütemény fűszerkeverék, 10 dkg dió, 15 dkg vegyes tropical aszalt gyümölcskeverék, másfél literes befőttes üveget. 2. Szórd az aljára lisztet, tetejére a zabpelyhet, majd rá a sütőport és a fűszereket. Óvatosan öntsd rá a barnacukrot, rá a durvára összevágott diót, és végül a gyümölcskeveréket. 3. Tegyél az üvegbe 12 db muffin sütőpapírt, és ne feledd beletenni a használati utasítást. 4. Az utasításhoz használd a Bradley Hand ITC betűtípust! Másold ki ezt a szöveget, és kinyomtatva tedd az üvegben elkészített muffinkeverék tetejére!
---------------------------------------------------------------------------------------------
Vanília öntet 400 ml állati tejszín (30%-os zsírtartalommal)½ vaníliarúd 150 g cukor 5 db közepes méretű tojás sárgája A tojások sárgáját a tejszín ¼ részével elkeverem, a többi tejszínt a vaníliarúd kikapart belsejével felforralom. Ezt a felforralt tejszínt elkeverem a tojássárgájával és tovább melegítem, míg el nem kezd sűrűsödni, de nem forralom fel, mert összeugrik a tojás. Végül még forrón belekeverem a cukrot és lehűtöm.
Karamell öntet 250 g kristálycukor 250 ml 30% zsírtartalmú állati tejszín A tejszínt felforralom és félreteszem. A kristálycukrot folyamatos kevergetés mellett kristálymentesre olvasztom egy nagy edényben. Ha felolvadt, apránként hozzáöntöm a forró tejszínt. Óvatosnak kell lenni, mert a tejszín azonnal ki akar futni, amint érintkezik a 160°C-os olvasztott cukorral. A karamellszószt csomómentesre keverem, majd hagyom kihűlni. Felhasználás előtt tejjel hígíthatom. Figyelem! Az olvasztott cukor komoly és maradandó égési sérüléseket okozhat, ha a bőrre kerül, ezért dolgozzunk vele óvatosan!
Csokoládéöntet 200 ml tejszín 200 ml tej 300 g étcsokoládé 200 g cukor A tejszínt és a tejet felforralom, majd ráöntöm a cukorral elkevert étcsokoládéra. Botmixerrel csomómentesre keverem. Amint langyosra hűlt, hűtőben hidegre hűtöm. Felhasználás előtt tej hozzáadásával szabályozhatom a sűrűségét. Tipp: Tovább ízesíthetjük konyakkal, rummal, wiskyvel, egyéb alkohollal.
Gyümölcsszószok 500 g friss vagy fagyasztott gyümölcs (eper, áfonya, erdei vegyes gyümölcs, málna stb) 200 g cukor A gyümölcsöt turmixoljuk le, majd a cukorral együtt forraljuk fel és folyamatos keverés mellett sűrítsük be. Végül a kapott öntetet szűrjük le és hűtsük ki. Tipp: Jobban megőrizhetjük az öntet ízét, állagát és szép színét, ha a tűzről levéve egy jégbe állított edénybe öntjük, azaz minél gyorsabban lehűtjük.
Sonkakrém Besamel alap 120 g vaj 100 g liszt 400 ml tej csipet só (ízlés szerint) A lisztet a vajon lepirítom, a felforrt tejjel folyamatos keverés mellett felöntöm, sóval ízesítem és összeforralom.
Sonkakrém összeállítása 200-300 g darált sonka (fajtája ízlés szerint) A lehűlt besamel alappal kézi robotgéppel kikeverjük. Tovább ízesíthetem sóval, borssal. Töltési javaslat:
A sós piskóta üregeibe jégsalátát, illetve párolt zöldségeket tehetünk. A kikevert sonkakrémet csillagcsővel ellátott nyomózsákba töltjük és esztétikusan díszítsük fel a tortát. A torta tetejét ízlés szerint vágott zöldségekkel díszítsük. Kolbászkrém
Besamel alap 120 g vaj 100 g liszt 400 ml tej csipet só (ízlés szerint)A lisztet a vajon lepirítom, a felforrt tejjel folyamatos keverés mellett felöntöm, sóval ízesítem és összeforralom.
Kolbászkrém összeállítása 200-300 g darált kolbász darált kolbászt lepirítom, lecsöpögtetem és lehűtöm. Ezután a kihűlt besamel alappal kikeverem.
Kikészítési javaslat: A sós torta üregeibe vágott zöldséget, sajtot szórok és nyomózsákkal a krémet beletöltöm. A tetejét kreatívan díszítjük zöldségekkel, kenyérchips-szel.
Sajtkrém Besamel alap 120 g vaj 100 g liszt 400 ml tej csipet só (ízlés szerint) 120-150 g reszelt sajt (fajtája ízlés szerint) A lisztet a vajon lepirítom, a felforrt tejjel folyamatos keverés mellett felöntöm, sóval ízesítem és összeforralom. Még melegen a reszelt sajtot belekeverem. Kihűlés után kihabosítom, sóval, borssal, mustárral ízesíthetem. Tipp: Habosítás közben vaj hozzáadásával keményíthetem az állagát Kikészítési javaslat: A sós torta üregeibe ízlés szerint tehetünk diót almát, zöldségeket stb. Zila tortaforma.